Nemalo krat se zgodi, da delodajalci kontaktirajo vaše pretekle delodajalce.  Zanima jih, kje ste delali prej, kakšna je bila vaša pozicija in zakaj ste zapustili delovno mesto. Kandidati se ob novici, da je delodajalec preverjal podatke, včasih zgrozijo. Če boste podatke v vašem življenjepisu navedli pošteno, vas nima biti česa strah. To je razlog več, da na preteklem delovnem mestu ostanete v dobrih odnosih. Nikoli ne veste, kdaj se vaše poti ponovno srečajo.

Katere informacije lahko pretekli delodajalci povedo?

Nekateri delodajalci bodo posredovali podrobne informacije, spet drugi ne. Vse je odvisno od podjetja. Nekdanji delodajalci ne bodo posredovali točnih informacij o uspešnosti delovnega mesta in vaši plači. Po vsej verjetnosti je podjetje, ki preverja informacije pri preteklem delodajalcu tudi konkurent preteklega delodajalca. Zakonodaja delodajalcu poizvedbe ne prepoveduje, saj se domneva, da z vašim CV-jem jamčite za pravilnost navedenih podatkov. Za bodoče delodajalce je informacija o preteklih izkušnjah zelo pomembna. Olajšajte bodočemu delodajalcu delo, in poleg izkušenj in podjetja navedite tudi kontaktno osebo, ki lahko jamči za resničnost navedb.

Kdo preverja vaše izkušnje

Za preverjanje informacij je zadolžen kadrovnik ali druga oseba, ki izvaja razgovore. Podjetja, ki imajo slabe izkušnje iz zaposlenimi dobro vedo, da je dobrega zaposlenega potrebno preveriti. Nekateri CV-ji izgledajo preveč dobro, da bi bili resnični. Kadrovniki preverbe izvedejo pri vseh kandidatih, ali pa se odločijo le za peščico. Če se odločijo za nekaj kandidatov, so to kandidati ki zasedajo vodilna mesta. Delodajalci imajo pravico od vas zahtevati pred zaposlitvijo potrdilo o nekaznovanosti in izpis obdobji zavarovanj. S tem si zagotovijo dodatne informacije. Potrdilo o delovni pridobite preko ZPIZ portala ali osebno na zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.  Potrdilo o nekaznovanosti prejmete preko portala e-uprava 

Preglejte svoj CV

Hitro se nehote zatipkamo pri letnici začetka ali konca dela pri preteklem delodajalcu. Še posebno če veliko popravljamo, brišemo in spreminjamo besedilo. Preden oddate CV še enkrat preverite vaše izkušnje. Se ujemajo z delovno dobo? Svoje napake odkrijte pred delodajalcem. Če delodajalec ugotovi, da ste se glede izkušenj lagali, vas kljub dobremu vtisu na razgovoru, ne bo zaposlil.

  • Članek mi je všeč
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj