Na kaj ne smete pozabiti, preden date odpoved?

Končno vam je uspelo, ste na poziciji, da lahko odpustite svojega delodajalca. Vendar pozor! Preden položite odpoved na šefovo mizo, dobro premislite. Kljub novi službi in vzhičenosti okoli tega je pred vami še kar nekaj dela. Več odgovornosti zahteva vaša pozicija, bolj se boste morali potruditi, da bo vaš odhod za delodajalca čim manj boleč.

Pogovorite se z delodajalcem

Preden izročite pisno odpoved, se pogovorite z delodajalcem. Naštejte razloge zakaj odhajate, skupaj z delodajalcem poskušajta najti rešitev, ki bo ugodna za oba. Delodajalcu ponudite pomoč pri iskanju novega delojemalca. Vi ste tisti, ki najbolj veste, kaj se pričakuje na delovnem mestu, ki ga opravljate.

Ne izgubite stika z realnostjo

Poskušajte ohraniti enake odnose, kot ste jih imeli pred izročitvijo odpovedi. Sodelavci bodo na vas začeli ob odpovedi gledati drugače. Najsi bo to zaradi potlačenega ljubosumja ali zloma energije v podjetju. Sodelavcem ne govorite, kako se veselite vašega odhoda in ne odštevajte dni. Vaše dneve pred zaključkom dela še vedno plačuje delodajalec, želeli ali ne, te dni morate pač preživeti.

Naredite seznam opravil

Vzemite si 2-3 ure in sestavite seznam vseh del, ki jih opravljate. Ne pozabite omeniti del, ki so za vas samoumevna, za prišleka bodo vsa dela nova. V Word datoteki napišite vsa dela in jih opišite po točkah. Postavite se v kožo novo zaposlenega in razmislite, kaj bi vi želeli vedeti na njegovem mestu. Na koncu pripravite najpogostejša vprašanja in odgovore.

Ponudite mentorstvo

Mentorstvo novo zaposlenim ni v vseh podjetjih običajna praksa. Delodajalcu ob izročitvi odpovedi predlagajte, da bi novo zaposleni nastopil delo en tedne prej in bi vi imeli dovolj časa za njegovo uvedbo v delovni proces. Zavedajte se, da oteževanje prihoda novemu zaposlenemu, zato da bo delodajalec »že videl kako vas potrebuje« ni prava rešitev. Slab glas se daleč širi in pazite, da pri preteklem delodajalcu ne ostanete na slabem glasu.

Iscem-delo.si