Muhasti milenijci, rojeni med letomi 1980 -2000 želijo stvari naredi po svoje. Povprečni milenijci imajo visoko stopnjo izobrazbe, vendar nizke plače. Kako se iziviti iz začaranega kroga? Milenijcem veliko pomeni svoboda in možnost napredovanja v službi. Kako naj si milenijci izpogajajo višjo plačo? Za milenijce, razmeramo mlade ljudi je pogajanje za plačo velik izziv. Večina jih ne more ponuditi bogatih izkušenj in posebnih talentov. V začetnih fazah kariere pa potrebujejo veliko usmerjanja in mentorstvo.  Raziskave kažejo, da se le 40% milenjcev uspe spogajati za višjo plačo. Ne bodite tudi vi eni izmed njih!

Zakaj je pogajanje o plači pomembno?

Poleg tega, da boste v denarnici imeli več denarja, boste delodajalcu pokazali vašo vrednost. Delodajalci celo pričakujejo pogajanje o plači. Če boste začeli z osnovno plačo in upali na nagrado, boste slej kot prej nezadovoljni. Pogajanja lahko izkoristite tudi za dodatne nagrade v obliki odstotkov, delo od doma in uporabo službenega telefona v privatne namene.

Naredite domačo nalogo

Dobro si poglejte, kaj podjetje dela in preverite promet v  Ajpesu. Zagotovo želite delati pri delodajalcu, ki vam bo sposoben plačo tudi izplačati.  Pobrskajte po Facebooku, zagotovo kdo izmed sošolcev iz fakultete dela na podobnem področju. Pridobite informacije o plači. Plačo lahko preverite tudi na placa.si.

Pogajajte se o celotnem paketu

Poleg plače zahtevajte bonitete, ki vas bodo motivirale. Nekaterim veliko pomeni gibljiv delovni čas, spet drugim delo od doma. Nekateri si želijo laptop ali telefon tudi v zasebno uporabo. Delodajalec vam bo raje omogočil dodatne bonitete, kot povišal plačo.

Bodite razumni

Ena izmed lastnosti milenijcev je, da želijo vse takoj, ne glede za ceno. Včasih pozabljajo da je na drugi strani delodajalec, ki mora ščititi svoje interese in njegova sredstva niso neomejena. Pomislite kaj lahko delodajalcu ponudite vi, ne samo kaj boste od delodajalca dobili vi.

Razmišljanju ne namenite preveč časa

Pogajanje o plači traja nekaj trenutkov in ne več ur, zato posebnih predpriprav ne potrebujete. Še enkrat si poglejte zahteve delovnega mesta in razmislite o bonitetah in plači , ki jo pričakujete. Dan pred pogajanjem se dobro naspite, nima smisla da bi noč porabili za razmišljanje.

PREBERITE SI ŠE: Postavite si ceno, ki si jo zaslužite

 

  • Članek mi je všeč
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj