Izognite se najpogostejšim napakam na razgovoru

Našli ste prosto delovno mesto, ki ustreza vašim izkušnjam, oddali ste prijavo in bili povabljeni na razgovor. Katere so tiste ključne napake, ki vam bodo odnesle službo?

Prihranite si skrb po razgovoru in pazite na napake, ki jih kandidati pogosto opravijo na zaposlitvenem razgovoru.

Ne veste dovolj o podjetju

Eno ključnih vprašanj, ki vam jih bo zastavil delodajalec je, kaj veste o organizaciji, kjer želite delati. Preden greste na razgovor, poglejte spletno stran delodajalca, preverite tudi socialne medije in preberite letno poročilo. Če lahko podjetje obiščete kot kupec, je to dober način, da dobite vtis o podjetju iz prve roke. Poskušajte razumeti, kaj ponujajo in na kakšen način.

Ne razumete zahtev delovnega mesta

Delodajalec vas lahko vpraša, kako ste razumeli delovne naloge za razpisano delovno mesto. Preden greste na razgovor, ponovno preverite oglas delodajalca. Na svojem računalniku si generirajte mape, naslovljene po delodajalcih, kamor shranite svoj cv in oglas delodajalca.

Obljubljate nekaj, česar ne morete narediti

Nadobudni kandidati znajo obljubiti vse mogoče. Hitro se vam lahko zgodi, da z obljubami pretiravate. Dobro premislite, kaj delodajalcu lahko ponudite, in na kakšen način. Namesto da neposredno odgovorite na vprašanje, se osredotočite na svoje znanje, veščine in izkušnje, ki jih imate. Zapomnite si, ni kandidata ki bi ustrezal vsem merilom, zato bodite raje iskreni.

Stres

Razgovor je stresen. Ni najbolj naravna oblika človeške interakcije. Stres boste najlažje ublažili tako, da boste o podjetju izbrali čim več informacij. Razmislite tudi o vprašanjih, ki vas lahko doletijo. Dober način za ublažitev stresa je dihanje. Vdihnite skozi nos in počasi izdihnite. Kisik vam bo napolnil možgane in lažje se boste sprostili. Pozabite na konkurenco. Bodite to kar ste.

Prehitro odgovorite

Stres vpliva na hitrost govora in hitro le ta lahko postane prehiter. Napačni odgovori pa kar letijo iz vaših ust. Pazljivo poslušajte vprašanja in če česa ne razumete, zaprosite za dodatno pojasnilo. Bolje je odgovoriti na vprašanje s podvprašanji, kot podati nepremišljen takojšen odgovor.

Teja Gorše