Kaj odgovoriti na vprašanje delodajalca o vaši šibkosti?

 

Delodajalec ob vprašanju o vaši največji šibkosti nima v mislih vaše osebne šibkosti, apmpak poklicne. Na vse zadnje namera zaposliti in ne poročiti. Najslabši možen odgovor je, da vaša šibkost ne obstaja. Vsak ima šibkost, nekateri imamo nekatere bolj izrazite, spet drugi manj.  Razmisliti morate o vaši dobri šibkosti. Ko jo najdete iz nje naredite zgodbo.

Vaša šibka lastnost je del vas in lahko delate na njenem izboljšanju.

Kaj je dobra šibkost?

Gre za profesionalno lastnost, ki jo je mogoče izboljšati. Nihče te šibkosti ne more izboljšati, razen vas. Za lažjo predstavo si zamislimo, da je vaša šibka lastnost nepotrpežljivost. Če boste samo navedli vašo lastno bo delodajalec razumel, da ste zelo nestrpni na delovnem mestu, v mislih pa si bo priklical sliko vašega obraza, ko bo ura petnajst do štirih in boste hiteli domov. Si želite v svojem podjetju nepotrpežljivo osebo? Najbrž ne. Delodajalec si vas bo predstavljal nepotrpežljive več ali manj, ves čas. Pomebno je, da vašo šibost predstavite v določeni situaciji in ne na splošno. Vaša šibka lastnost je del vas in lahko delate na njenem izboljšanju.

Na odgovor nikar ne odgovarjajte s šibkostmi, ki to zares niso. Npr. preveč trdo delam. To je dejansko dobra lastnost in je nikakor ne morete izboljšati, več kot delate ne morete. Enako je s perfekcionizmom, če ste se prijavili na delovno mesto analitika, se od vas pričakuje perfekcijo in to ni vaša šibkost. Močno priporočam, da šibkosti, ki to niso, ne uporabljate na razgovorih, saj si boste s tem zaprli vrata.

Slabost je vaša reakcija v določenih situacijah, ki ni najbolj zaželena in jo je mogoče izboljšati. V najboljšem primeru že delate na izboljšanju.

Za boljše razumevanje, vam navajam primer nepotrpežljivosti. Dober odgovor bi bil: » V situaciji, ko se bliža rok za dokončanje projekta, poskušam stvari narediti hitro in efektivno. Če me pri tem ovira počasno delo sodelavcev, postanem nepotrpežljiva. Poskušam razumeti vzroke zamud in konstantno pridobivam informacije od sodelavcev. Pri prejšnjem delodajalcu sem uvedla tedenske sestanke.

Kako ugotoviti svojo šibkost?

  • Naredite seznam (brez razmišljanja, samo tisto kar vam pade na pamet) slabosti. Kaj bi lahko bila slabost.
  • Nato izberite iz seznama tisto šibkost, ki najbolj velja za vas.
  • Pomislite v katerih situacijah je najbolj izrazita in kako bi jo lahko odpravili oziroma izboljšali. Izberite tudi šibkost, ki ste jo imeli in vam jo je uspelo izboljšati.
  • Sestavite zgodbo, ki naj vključuje situacijo, kjer se šibkost pojavi in kaj ste storili za izboljšavo.

Primer šibkosti in njihov pomen

Vse kar se sveti ni zlato in ravno tako, vse kar zgleda šibko ni šibko in vse kar je predobro, da bi bilo res, to tudi po navadi drži. Če boste izpostavili vaš počasen reakcijski čas, boste o sebi povedali, da ste metodični. Če ste preveč samokritični, ste dobri perfekcionisti. Nekatere slabosti odkrivajo drugo naravo vas, kot se zdi na prvi pogled. Če boste delodajalcu zaupali, da zjutraj težko vstajate se bo spraševal, zakaj ste preveč iskreni in podvomil v vaše sposobnosti. Še slabše pa je, če si vas bo predstavljal vse skuštrane, s skodelico kave ob 8.30 na delovnem mestu, ko bodo že vsi ostali opravili pol ure delavnika. Nekatere šibkosti pač niso za delodajalca.

 

Iscem-delo.si