Kako spremeniti karierno pot?

Po mednarodnih statističnih podatkih naj bi povprečna oseba, trenutno stara med 20- 25 v svoji karierni poti smer menjala v povprečju sedemkrat. Razlogi so različni. Nekateri se za spremembo odločijo zaradi spremembe kariernih ciljev, drugi vrednost, tretji dolgočasja in pomanjkanja izzivov in spet tretji zaradi spleta okoliščin. Pred vami je razburljivo spreminjajoče okolje. Pomembno je le, kako se boste uspeli s spremembami soočati. Izguba dela je vsekakor priložnost za nov cilj in novo karierno pot. Če želite, da bo menjava karierne poti čim bolj uspešna, upoštevajte naslednje nasvete.

Jasno določeni motivi

Najpomembnejša stvar pri menjavi kariere je, zakaj želite to narediti in zakaj ravno v tem času. Pravi čas zahteva tudi zavezanost, energijo, osredotočenost in predanost, da boste naredili pravo potezo. Razmislite tudi o temu, čemu se boste odrekli z menjavo karierne poti in spomnite se, zakaj ste se odločili za trenutno karierno pot. Vam res ne ponuja več željenih rezultatov? Kaj vam bo prinesla nov karierna pot, boljši zaslužek, življenje, ugled?

Mrežite se

Poskušajte pridobiti čim več informacij. Če ne boste dovolj informirani, se vam lahko zgodi, da bo služba, ki jo želite za vas daleč od sanjske. Pogovorite se z ljudmi, ki opravljajo delo, ki ga želite opravljati vi. Prositi za nasvet je pametno in nikakor ne sramotno.

Pretehtajte prednosti in slabosti neplačanih delovnih izkušenj

Če ste novinar in želite priti do službe, ponudite svoje brezplačne storitve. To vam bo služilo kot referenca v prihodnosti. Na začetku svojo novo karierno pot poizkusite poleg redne zaposlitve. Raziskujte, spoznavajte in sprašujte.

Upajte si in bodite to, kar ste.

Iscem-delo.si