Kako si zvišati priljubljenost med sodelavci

Mnogi imajo napačno prepričanje, da je priljubljenost odvisna od genetskih lastnosti posameznika in nam je položena v zibelko. Dober videz, močne socialne vezi in neverjetna nadarjenost so na videze srečni splet okoliščin, ki privede do priljubljenosti. Pa to ne drži. Mariskaj je pod vašim nadzorom in je stvar čustvene inteligence (tj. EQ).

V študiji, izvedeni v UCLA so anketiranci ocenili več kot 500 opisov ljudi na podlagi podobnosti. Najbolje ocenjeni ljudje, niso bili povezani s častnostjo, inteligentnostjo in privlačnostjo. Namesto tega, so bile izstopajoče lastnosti iskrenost, preglednost in zmožnost razumevanja. Študija univerze v Massachusettsu je pokazala, da je večina vodstvenega kadra pripravljena sprejeti argument revizorja, brez podpornih dokazov. Revior zaradi svoje funkcije, ki jo opravlja deluje kot zaupljiva oseba.

1.Dobro blago se samo hvali

Zelo znan pregovor nas opozarja na to, da so naše dobre lastnosti vidne, brez da se dodatno hvalimo z njimi. Nihče ne želi imeti za sodelavca nekoga, ki se za vsako dejanje pohvali in pričakuje potrditev.

2. Resni sodelavci so manj zaželjeni

Interakcija z zabavnimi, odprtimi ljudmi je veliko bolj prijetna, kot z resnimi. Podzavestno se bojimo, da bi prezrcalili nase mrke vzorce obnašanja sodelavca, zato se ga raje na široko izognemo.

Zabavni ljudje se delu predajajo strastno, ob tem pa uspejo s humorjem premagati izzive. Družbena povezanost jim omogoča hitro opraviti delo, morda celo prej kot resnemu sodelavcu.

3. Ljudje z visoko čustveno inteligenco so bolj zaželjeni

Sodelavec, ki v jezi vrže na tla vse papirje in glasno preklinja, je prikaz nizke čustvene inteligence. Bi se dobro počutili v njegovi bližini?

4. Pripravljenost poslušati

Prijetni ljudje, ki z veseljem sprejmejo vaše mnenje in ga znajo ovrednosti s pravimi argumenti, so priljubljeni. Odprtost je ključnega pomena na delovnem mestu, pomeni dostopo do novih idej in pripravljenost na sodelovanje. Prenehajte soditi in začnite poslušati.

 

Iscem-delo.si