Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju?

Pred intervjujem…

Naredite raziskavo

Življenje je polno nepotrebnega strahu. Starejši smo težje, sprejemamo nove situacije in postaja nas strah. Kot otroci smo prve kokake naredili tako, da smo velikokrat padli se pobrali in shodili. Ni nas bilo strah. Strah lahko omilimo tako, da imamo čim več informacij in smo zaradi tega bolj samozavestni. Postavite se pred ogledalo in vadite vaš razgovor znova in znova. Ponovite vaše izkušnje in sami sebi zastavite vprašanja. Bolj boste samozavesti, lažje bo tekel razgovor.

Postavite si težka vprašanja

Postavljajte si najbolj nemogoča in težka vprašanja. Naj vas nič ne preseneti. Občutek pripravljenosti vas bo rešil nervoze. Pomislite kateri bi bilo najboljši odgovori na vprašanja.

Telovadite

S tem ne mislimo pridobivanje mišic ampak izgubo negativne energije. Če boste pretegnili svoje telo in naredili nekaj sklec boste bolj samozavesti. Nikakor se ne smete skrčiti v »kepo« s tem boste zavirali pretok vaše življenjske energije.

Privoščite so dovolj spanja

Privoščite si dolg, lepotni spanec. Najbrž si ne želite priti prvič pred delodajalca neprespani. Delodajalec ne bo pomislil na vaše skrbi glede razgovora ampak na preveč pestro nočno življenje. Dan pred razgovorom pijte zadostne količine vode, saj le ta poživi vaše telo.

Na dan razgovora

Bodite potrpežljivi

Na pod se odpravite pravočasno, vendar ne prehitro. Če boste pri delodajalcu eno uro prej, bo to neugodno situacija zanj in za vas. Na google maps prej preverite kje je podjetje in kakšna je stavba, tako jo boste lažje med iskanjem našli. Poskušajte se izogniti klicu delodajalca za geografske napotke. To vsekakor ni dober prvi stik.
Med intervjujem…

Prebijte led

Ne pozabite, da je tudi intervjuvar nervozen. Poskušajte prebiti led s podatki, ki ste jih našli preko raziskave. Npr. »Na spletni strani podjetja sem videl, da ste vodili dobrodelni projekt, kako je šlo?«

Dihajte

Poskrbite za umirjeno dihanje, to vas bo sprosilo. Med pogovorom delajte kratke premore in zajemite zrak, s tem boste videti naravno. Glas naj bo umirjen in sproščujoč.

Iscem-delo.si