Kako odgovoriti na vprašanje, povej mi nekaj o sebi?

Najpogosteje je pri zaposlitvenem intervjuju zastavljeno vprašanje: “Povejte mi nekaj o sebi.” Najpogostejša napaka kandidatov je, da se vrnejo z mislimi v srednješolske klopi in začnejo s svojo predstavitvijo, ki je zelo podobna tisti, ki so se jo naučili tekom osnovne in nato srednje šale. Odgovor se ponavadi glasi: “Sem Maja iz Ljubljane, rada kuham…”. Če se niste prijavili, na delovno mesto, ki zahteva kuharske veščine vam ta odgovor prej škodi kot koristi.

Najpogostejša napaka kandidatov je, da se vrnejo z mislimi v srednješolske klopi in začnejo s svojo predstavitvijo, ki je zelo podobna tisti, ki so se jo naučili tekom osnovne in nato srednje šale.

Pri temu vprašanju delodajalec ne sprašuje po vašem privatnem življenju, ampak želi več izvedeti o vaših izkušnja in kvalifikacijah skladnimi z razpisanim delovnim mestom. Ne pozabite poudariti zakaj ste dobri za razpisano delovno mesto. Vaš najboljši možen odgovor povežite v zgodbo. Človeški spomin si veliko raje zapomni zgodbo, kot gole podatke. To ni vaša avtobiografija, ampak zanimiva zgodba o delovnih izkušnjah. Povejte vašo profesionalno zgodbo o delu. Zgodbo začnite z vašimi prvimi izkušnjami. Vrnite se v čas svojih prvih izkušenj, namesto nekoč uporabite konkretno leto. Povejte ime podjetja, vaš naziv, čas zaposlitve in vaše zadolžitve. Zadolžitve podkrepite z dosežki. Abstraktno naštevanje ne bo prineslo željenih rezultatov in bo poslušalca hitro začela dolgočasiti. Npr. če ste pet let nazaj pričeli s kariero kot finančni analitik in nato dvakrat napredovali bi vaša zgodba potekala tako: “Moja kariera se je začela v podjetju xxx kot finančni analitik pet let nazaj, kjer sem bil zadolžen za nadzor denarnih tokov, mesečna poročila in načrtovanje finančnih tokov v prihodnosti.” Nadaljujte z naslednjo pozicijo. Po kratkem pregledu vaših izkušenj izpostavitev pomembne dosežke na preteklih delovnih mestih. Npr. prihranek denarja, optimizacija delovnih procesov itd. Dosežke poskušajte številsko ovrednotiti. Poudarite, da ste na svoje dosežke ponosni. Pri zadnjem delu odgovora povejte, kako vidite delovno mesto in kakšen doprinos k delu vidite na razpisanem delovnem mestu. Npr. “Razumem, da za razpisano pozicijo najemate osebo z veščinami, ki bodo izboljšale procese, prihranile denar itd…Psihološko to na delodajalca deluje pozitivno. Niste  govorili le o sebi, ampak tudi o zahtevah pozicije. S tem pokažete, da razumete delodajalčeve potrebe in na koncu povejte, zakaj ste vi primerni za opisano delovno mesto.

Pomembno:

  • Ne govorite o osebnem življenju,

  • Povejte profesionalno zgodbo (opišite vse delovne izkušnje, povzemite pomembne dosežke, opišite razpisano delovno mesto in povejte zakaj ste primerni za delovno mesto).

Iscem-delo.si