5 let je dolga doba in v tem času se lahko marsikaj spremeni. Večina kandidatov na vprašanje: “Kje se vidiš čez 5 let?” večina odgovori, da vidi v vlogi direktorja ali vodje. Kaj pa si delodajalec zares želi slišati?

Delodajalec se s tem vprašanjem želi prepričati, da boste pri njemu ostali dolgoročno. Če se čez pet let vidite drugje izven podjetja za katerega kandidirate zagotovo ne bo to delo za vas, razen če nadomeščate porodniško in so delojdalaec želi, da se vidite čez pet let drugje.

Kandidirate za točno določeno delovno mesto, delodajalec ne ve ali vam bo v prihodnosti lahko ponudil višjo pozicijo ali pa je sploh nima v svojem planu. Če se vidite v vlogi direktorja in ne kandidirate za to pozicijo je velika verjetnost, da tega dela ne boste dobili. Delodajalec si sicer želi, da imate željo po razvoju svojih kompetenc in doprinosu podjetju na dotičnem delovnem mestu, zato razmislite, kako se lahko razvijete na delovnem mestu na katega kandidirate.

Kakšen je pravilen odgovor?

Pravilnega odgovora ni. V naslednjih 1-3 letih boste postali strokovnjak na svojem področju. Razumeli boste postopek dela in lahko predlagali izboljšave. Kakšne izboljševe bi to bile in kako se bodo vaše strokovne sposobnosti izkazale razmislite sami. Čez 1-2 let po tem boste lahko mentorirali nove zaposlene in pomagali ostalim oddelkom.

Iskreno razmislite, kaj si zares želite. Če si želite čez 5 let postati direktor se na delovno mesto raje ne prijavljajte.

Večna podjetji ima predvideno možnost napredovanja znotraj oddelka, ampak vi kandidirate za določeno delovno mesto, ki je pomembno danes in bo v naslednjih letih vaše kariere. Če se čez pet let znotraj podjetja ponudbi možnost napredovanja, vam nihče ne bo očital, da ste na razgovoru rekli, da si želite delati znotraj enake pozicije. Takrat bodo okoliščine drugačne in tudi vaše spodobnosti.

 

 

 

 

Komentiraj