Postavite si ceno, ki si jo zaslužite

Skoraj vsak, težko rečem na svetu, v Sloveniji pa zgotovo, se je srečal z brezposelnostjo. Začne se agonija iskanja delo preko različnih portalov in agencij. Če imate srečo, vas zavod pošlje na izobraževanje, kjer vam razložijo kako pisati prošnjo itd. Ste se vprašali pri sebi zakaj dela ne dobite? Je res svet tako krut do vas ali je problem v vas kot iskalcu? Naj vam opišem tipično zgodbo…greste na razgovor kjer vam kot enega izmed zadnjih vprašanj zastavijo vprašanje o željeni plači…. Primerjavo s trgovini bodo najbolj razumele ženske, ki so največje potrošnice. Greste v ZARO, kjer vidite hlače na razprodaji, prej 20 eur sedaj 4,99 eur. Seveda da jih kupite, čeprav takih morda ne potrebujete, jih boste imeli pač za doma.

Ravno tako razmišljajo delodajalci, ponudijo vam delovno mesto, na katerega se niste prijavili in si ga ne želite, vendar so vas našli v delu sestavljanke podjetja. Dovolj dobri boste za klicni center, saj klicati znate, a ne??? Seveda da si tega ne želite, če ste se prijavili za strokovnega sodelavca v marketingu. Kakšno vezo ima marketing in klicni center, delodajalci vam bodo znali najti povezavo, le da sprejmete delo, ki ste ga dobili ob vaši razprodaji. Razprodajate vaše znanje in izkušnje. Za vašo ceno bo OK. S tem, ko si ne postavite prave cene, dajte signal, da se ne cenite dovolj. S tem ne mislim, da zahtevate ceno, ki bo pokrila luksuzne hotele, dopust v Dubaju, vsak petek večerjo in kino itd… Gre za vašo PRAVO VREDNOST!!! Ceno, ki si jo zaslužite.

KAKO UGOTOVITI CENO, KI SI JO ZASLUŽITE?

1. Preverite kakšne so povprečne plače na željenem delovnem mestu
Npr. če se prijavljate za strokovnega sodelavca v bančnem sektorju pobrskajte po netu v kakšnem rangu se gibljejo plače na željenem in konkurenčnih delovnih mestih. Stric GOOGLE veliko ve 🙂

2. Plača je v veliki meri odvisna od vaših izkušenj
Če ste začetik in kandidirate za prvo zaposlitev, zagotovo ne morete zahtevati povprečja. Izognite se številkam in poudarite, da je to vaša prva zaposlitev in bi vam veliko pomenila priložnost, ob tem pričakujete plačo, ki vam bo omogočala napredovanje in bo kontinuirano rastla glede na vaše znanje in pridobljene izkušnje. Če imate veliko izkušenj zagotovo lahko zahtevate višjo plačo od povprečja, saj ste “vroča roba”, da se bo delodajalec tega zavedal se morate dobro prodati, kar si preberite v preteklih blogih.

Naj vam ponovno položim na srce, da se ne prijavljajte na delovno mesto o katerem ne veste ničesar in ste ga pripravljeni opravljati le zato, da boste nekaj delali. S tem boste uničili srečo sebi in delodajalcu.

Iscem-delo.si