Čas je vse bolj dragocen in delodajalci za prvi stik pogosto uporabljajo telefonski intervju. Kako se nanj pripraviti?

Mnoga podjetja začnejo postopek kadrovanja s telefonskim klicom. Preko telefona poskušajo ugotoviti, ali je kandidat primeren za delo in ocenijo interes kandidata. V mnogih primerih je interju vnaprej načrtovan, v redkih primerih pa vas klic kadrovnika lahko preseneti. Nikoli ne veste, kdaj boste prejeli klic kadrovnika, ki vas bo vprašal, ali imate nekaj minut časa za pogovor. Po telefonu vendo govorite profesionalno, še posebej, če vas kliče neznana številka. Vaš odzivnik naj odraža vašo strokovnost. Zabavne urverture ne prinašajo pozitivnega prvega vtisa.

Zakaj je telefonski intervju vse bolj priljubljen med delajalci?

Zakaj podjetja uporabljajo telefonske razgovore? Delodajalci uporabljajo telefonske razgovore kot način identifikacije kandidatov za zaposlitev. Telefonski intervjuji se pogosto uporabljajo za hiter pregledovanje kandidatov. Na osebni razgovor pa povabijo le peščico poklicanih.

Uporabljajo se tudi kot način za zmanjšanje stroškov prevoza kandidatov in časa kadrovnika.

Bodite samozavestni

Se vam je že zgodilo, da vas je poklical prodajalec, ki vam je želel nekaj prodati, vendar je bil njegov pozdrav tako monoton, da ste takoj odložili? Delodajalec ne vidi vašega obraza in kretenj, zato s svojim navdušenjem pretiravajte. Tako boste pokazali, da si službo zares želite. Vendar ne pretiravajte. Glasen smeh in prekinjanje bodočega delodajalca ne bo prineslo pozitivnih rezultatov. Poslušajte vprašanje in si vzemite trenutek za razmislek.  Pomemben je tudi ton vašega glasu in energija. Vaš cilj je, da si vas delodajalec želi spoznati tudi v živo, zato dajte vse od sebe.

Odgovori naj bodo jasni

Osredotočite na odgovore. Med intevjujem ne počnite ničesar drugega. V pogovoru vam ni potrebno prebrati celotnega življenjepisa. Opišite se s kratkimi stavki.

Posnemite svoj glas in se poslušajte. Tako kot se slišite vi, vas sliši vaš delodajalec. Pomislite ali bi radi spoznali glas, ki ga slišite na posnetku?

Pripravite ključne točke vašega CV-ja

Izpišite si ključne besede iz vašega CV-ja, ki so pomembne za delovno mesto. Med pogovorom jih večkrat ponovite. Naj ne bo vsiljivo. V stanovanje si namestite več listov s pisalom. Če boste prejeli klic, boste lahko napisali pomembne točke pogovora.

In še nekaj nasvetov:

  • Med telefonskim pogovorom ne žvečite, jejte, pijte
  • umirete se
  • med intervjujem stojte, to vam bo dalo več energije in navdušenja
  • počasi govorite
  • anketarja ne prekinjajte
  • vaši odgovori naj bodo kratki
  • na koncu se anketarju zahvalite za čas in vprašajte, če se lahko osebno srečata
  • življenjepis imejte vedno pri roki
  • če čas ni primeren, predlagajte drug termin klica
  • izklopite radio in tv, hišne ljubljenčke in otroke postavite v drug del stanovanja.

In najpomembnejše, bodite to kar ste.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj