Kako prijatelje zaprositi za pomoč pri iskanju dela?

Mreženje je pri iskanju dela zelo pomembno. Dokazano je, da bo delodajalec raje zaposlil človeka, ki ga bežno pozna in ga je nekje že srečal, kot popolnega tujca. Kaj lahko vaši prijatelji naredijo za vas?

Nihče noče več na kavo

Brezposelnost je poseben status, ki lahko doleti vsakega. Poseben zato, ker vas zaznamuje in spremeni vaš način življenja. Zjutraj ni potrebno ustati iz tople postelje in zvečer lahko bedite dlje. Lahko si ogledate najnovejšo serijo ali pa začnete intenzivno delati na sebi. Vse je odvisno od motivacije in želje po uspehu. Poleg finančnih posledic brezposelni občuti socialne posledice.

Prijatelji se kave z vami izogibajo. Zakaj? Zato ker pričakujejo, da boste od njih zahtevali pomoč  pri iskanju dela in se jim zasmilili. Ko ste imeli službo, niste imeli časa za kavo in ohranjanje prijateljskih stikov, po nekaj letih pa pokličete in pričakujete sočutje. Nikar! Na prijatelje se lahko obrnete tudi drugače.

Najboljši način za iskanje dela preko prijateljev

Če želite s svojo prošnjo doseči čim več prijateljev, jim pošljite pismo. Kot smo že pisali v prejšnjih blogih razmišljajte drugače (t.i out of the box). V pismu bodite specifični in točno navedite kaj iščete. Na katerem področju iščete službo? Želite informativni interju ali le kontakt za pošiljanje prošenj?

Beseda nekaj šteje, veliko več pa šteje napisana prošnja. Prijatelji se bodo počutili pomembne in hkrati odgovorne, da vam priskočijo na pomoč. Vaše pismo naj bo kratko, če bo predolgo, ga bodo najverjetneje prebrali čez nekaj časa. Takrat, ko bo za vas že prepozno.

Bodite potrpežljivi!

Pismu pripnite prilogi, v kateri navedite izkušnje, izobrazbo in vaše dosežke. Pisma naj bodo invididualna in naj vključujejo ime naslovnika in pravilno slovnično obliko. Prijatelju Janezu, nikakor ne napišite Draga Erika. Za takega človeka ne bo želel zastaviti besede.

Bodi potrpežljivi. Iskanje zaposlitve je proces, ki vzame čas in energijo. Ko ostanete brez dela se potrudite sami z iskanjem, po enem ali dveh mesecih šele pošljite pismo prijateljem.

Izgobajte se negativnim besedam, kot so razočaranje, razburjenje, slaba volja.

Bodi hvaležen. Posamezno se zahvalite vsem, ki vam bodo ponudili pomoč pri iskanju zaposlitve. Tudi če njihov nasvet ni bil posebej koristen, izrazite hvaležnost. Prav tako ne pozabite ponuditi svoje pomoči priatelju, ki potrebuje novo službo.

 

Iscem-delo.si