Pet ključnih točk pri pisanju CV-JA

Pisanje CV-ja je svojevrstna umetnost. Nihče se ni rodil z znanjem pisanja, pridobiti ga je mogoče tekom študija in izkušenj. Včasih kandidati pri pisanju nevedoč naredijo napake, ki jih stanejo razgovora. Kaj je tisto, kar delodajalce odvrne in kaj jih pritegne? Univerzalnega pravila ni, veliko je odvisno od vaše željene karierne poti. Če boste kandidirali za delovno mesto v marketingu, razmišljajte kreativno in široko, zaželjene so barve in atraktivnost, za razliko od bančnega segmenta, kjer z roza nadišavljenim cv-jem ne boste dosegli pravega namena. Še posebno, če ga boste želeli osebno vročiti vodstvu banke, ki se ne ukvarja z zaposlovanjem. Za to imajo organiziran kadrovski oddelek.

Pomembna je zmernost

Priporočljivo je da ima vaš CV največ 2 strani. Kadrovniki ne pričakujejo vašega avtobiografije, ampak ključne, dovolj zanimive podatke, povezane z prostim delovnim mestom. Predstavljajte si, da imate 3 minute časa z direktorjem, na kakšen način se mu boste predstavili in kaj ga bo o vas najbolj zanimalo? To je pomembno tudi v vašem cv-ju. Postavite se v vlogo kadrovnika in iz najbolj kritičnega pogleda preberite svoj CV. Se vam zdi zanimiv?

Vključite osebno izjavo

Osebna izjava v CV-ju je izjava, kjer v 2 – 3 stavkih napišete, zakaj bi morali izbrati ravno vas. Osebno izjavo lahko podrobneje razložite v motivacijskem pismu in jo tudi podkrepite z dokazi, vezanimi na pretekle izkušnje. Naj bo CV personaliziran.

Napake v CV-ju niso prikupne

Če kopirate svoj CV na različne konce se vam hitro zgodi, da pri pozdravnem nagovoru delodajalec postane ozdravljen namesto Pozdravljen.  Taki CV- ji za delodajalca niso več zanimivi. Vam se zdi mogoče nedolžno, ker vidite le svoj CV. Delodajalec, ki jih vidi dnevno čez sto pa hitro opazi napake. Predstavljajte si, da pridete na razgovor in vas delodajalec namesto Tanja v pisarni pokliče kot Anja. Bi vas to razjezilo? Da se vam to ne bo zgodilo svoj CV preberite večkrat, za mnenje pa prosite tudi svoje bližnje.

Govorite resnico

To da vsi lažejo v CV-jih je mit, ki si ga pogosto izmenjujejo iskalci zaposlitve. Mit je toliko resničen kot dejstvo, da radirka modre barve briše črnilo. O preteklih izkušnja ni smisla lagati, lahko le izpostavljate posamezne delovne naloge, ki so podobne nalogam na razpisanem delovnem mestu. Ravno tako lahko izpustite nekatere izkušnje, ki za delovno mesto niso relavatne. Gre za optimizacijo vaših delovnih izkušenj in ne ustvarjanje laži.

Ključne besede vašega CV-ja

Nahajamo se v dobi digitalizacije. Spremina se naš način komuniciranja, dela in sprejemanja okolja. Tisti, ki so se upirali indistrijski revoluciji v njej niso zrasli. Ne uporajte se digitalizaciji, naredite vaš CV modern. V vaš CV vključite ključne besede, ki bodo že na prvi pogled pokazale kakšna oseba ste. Ključne besede lahko vključite v polje na levi strani vašega CV-ja. Lahko pa jih pripišete na vrhu. In ne pozabite poudariti vašega imena in priimka.

 

 

Iscem-delo.si